HARMONI

‘Nesting Bird’

stentøj og jern

højde 38 cm

”Jo enklere formen er, jo mere kan
observatørens fantasi udspille sig”

 

Cyril Hancl

udstilling fra 10. oktober til 12. november

 

‘Protozoan’

stentøj

højde 23 cm

 

‘Moby Dick’

støbt aluminium og jern

længde 35 cm

FRA NEW YORK OG CHICAGO TIL BOGENSE

Kunstneren Cyril Hancls figurer og skulpturer udstilles i både USA og Europa. Der kan umiddelbart synes langt fra New York og Chicago til Bogense, men hvor de store udstillingssteder har fokuseret på hans større skulpturer som billedhugger, fokuseres der på hans små keramiske figurer i Bogense. De fleste er af stentøj, men enkelte indeholder også elementer af andre materialer.
 
Generelt afspejler hans organisk formede figurer og skulpturer en dyb forståelse for naturmaterialer. Hans værker har ofte en naturlig harmoni, blødhed og enkelhed over sig, der kæler for beskuerens blik, med samme virkning som naturens egen skønhed i form af landskaber med træer og sten beroliger og fascinerer. 
 
Nogle gange tilføjer han en lille detalje, der spiller sammen med et ordspil, humor eller andet han gerne vil gøre opmærksom på. Ofte giver det værkerne et præg af ærlighed, optimisme og visdom.
 
Cyril fortæller selv: ”Når inspirationen er der, tager jeg en blyant og laver en model for at sikre, at den fungerer i et rum. Formen forenkles, ofte ad flere omgange, for jo enklere formen er, jo mere kan observatørens fantasi udspille sig”

EKSTRAORDINÆR FINISH

Vi mødte Cyril Hancl for et par år siden, hvor vi besøgte ham i hans atelier i Prag. Som billedhugger fremstiller han skulpturer af sten og jern. Nogle i en ganske anseelig størrelse, andre er ganske små.

Cyrils fascination af keramik bliver dog større og større, og selvom han ikke har en keramisk uddannelse, drejer han efterhånden med en pottemagers præcision. Cyrils omhu og kærlighed til materialerne afspejler sig nemlig i en ekstraordinær finish – både i forhold til form, overflade og glasur, hvilket er et gennemgående kendetegn i de figurer udstillingen i Bogense indeholder.

 

BESØGET MÅ VENTE

Det var planlagt at Cyril skulle opholde sig i Danmark en periode i forbindelse med udstillingen i Galleri Huset Knægt og deltage i ferniseringen. Men situationen i Europa med Covid 19 har afstedkommet, at vi i stedet sammen har udvalgt mindre værker til udstillingen, som så er blevet fragtet til Bogense. Besøget må vente til en eventuel anden udstilling.

Cyril Hancl

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, for at få de sidste opdateringer så snart der sker noget nyt

You have Successfully Subscribed!

Gå ikke glip af noget - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi værner om din sikkerhed og vil aldrig udsende spam.

Du har tilmeldt dig vores nyhedsbrev!